جدیدترین کاربرد ضایعات الکترونیکی و ساختمانی در صنعت

کاربرد ضایعات الکترونیکی و ساختمانی در صنعت

کاربرد ضایعات الکترونیکی و ساختمانی در صنعت:سیلیکون، پلاستیک و دیگر فلزات از جمله مواد تشکیل دهنده محصولات برقی محسوب می شود. از آنجایی که این ترکیبات از جنس های مختلفی هستند، جدا کردنشان به راحتی انجام نمی گیرد.

پژوهشگران و محققان استرالیایی با خرد کردن شیشه و پلاستیک نمایشگرهای رایانه ای، پودر کردن و گرما دادن به آن تا دمای 1500 درجه سانتیگراد به ترکیبی دست یافتند که از آن ها در جهت ساخت روکش مقاوم سیم و کابل استفاده می شود. در مرحله بعد با ترکیب ماده حاصله با مواد مورد استفاده در تولید مدارهای الکترونیکی و مسی و با گرم نمودن این مواد تا دمای 1000 درجه سانتیگراد، روکشی منعطف و مقاوم تولید می شود.بررسی های  آزمایشگاهی صورت گرفته نشان می دهد ترکیب حاصله تا 125 درصد مقاومت فولاد را افزایش می دهد.

مزایای استفاده از این روکش عبارت است از:

  • عمر بالا
  • کامل به فولاد می چسبد

استفاده از ضایعات ساختمانی برای سازه های جاده ای

استفاده از ضایعات ساختمانی برای سازه های جاده ای :  میتوان با استفاده از ضایعات ساختمانی و لاستیک های فرسوده و بازیافتی موادی برای ساخت و سازهای جاده ای ابداع نمایند. ترکیب حاصله از مواد بازیافتی، استحکام و مقاومت و انعطاف پذیری مورد نیاز برای تحمل وزن ماشین آلات مختلف را دارا می باشد.

RCAنامی است که به ماده ای که از تجزیه و فراوری مجدد ضایعات ساختمانی حاصل می شود، می گویند. RCA در ترکیب با دیگر مواد اولیه مورد استفاده در ساخت و ساز می تواند اثر آلودگی بر بر محیط زیست را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.

محققان با آزمایش ترکیبات مختلف با RCA به بررسی عملکرد ماده فراوری شده پرداختند و به این نتیجه رسیدند که لاستیک ضایعاتی حاصل از تایر فرسوده می تواند از جمله مواد اولیه مورد استفاده در ساخت ترکیب مذور باشد به نحوی که تمام خواص مدنظر را حفظ کند. آن ها توسط دستگاه خاصی قدرت انعطاف، انسجام و مقاومت این ماده را مورد بررسی و آزمایش قرار دادند.

انواع ضایعات ساختمانی

انواع ضایعان صنعتی :

نوعی از ضایعات ساختمانی مانند آجرها و بلوک های شکسته باید انتقال و یا دفع شوند. اما انواع ضایعات ساختمانی دیگر هم وجود دارد که می توان آن ها را به راحتی بازیافت کرد. از جمله ضایعات استیل، آهنی، مسی، آلومینیومی و چدن اشاره کرد که قابلیت استفاده دوباره در تولید فلزات جدید را دارند.

حدود ۱۰ الی ۱۵ درصد از همه مصالح مورد استفاده در ساختمان ها ضایعات غیر فلزی مانند آجر هستند. برخی از پسماند ها نیز قابل بازیافت هستند مانند : قراضه آهن، مس، آلومینیوم و چدن… همین امر سبب می شود بسیاری از شرکت ها به خرید انواع ضایعات علاقه پیدا کرده و تمایل بیشتری از خود نشان دهند .

از مهم ترین پسماند های باقی مانده از ساختمان سازی را می توان به پسماند ها و ضایعات استیل و آهن اشاره کرد. می توان با فروش این ضایعات آهنی بخشی از هزینه های ساختمانی را تجربه کرد. ساختار آهن به گونه ای است که اگر یک ساختمان ساخته شده را بعد از سال ها تخریب کنیم می توانیم از پسماند های به جا مانده آن در پروژه های مختلف استفاده دوباره کرد چرا که آهن طی سالیان دراز ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خود را به طور کامل حفظ می کند ولی شکل ظاهری آن تغییر می کند .

بازیافت ضایعات الکتریکی

بازیافت ضایعات الکتریکی ؛وقتی که صحبت از بازیافت ضایعات الکترونیکی می شود، فقط منظور از بازیافت طلا و نقره  نیست، بلکه بازیافت مس، آهن، آلومینیوم و پلاستیک ها نیز مد نظر است. حتی  این ها در بعضی از قطعات الکترونیکی ، مشاهده شده است .

از میان فلزات پایه ای که در ضایعات الکترونیکی به کار می روند، مس جایگاه ویژه ای دارد چرا که مس علاوه برای این که گران قیمت هست و ارزش آن از فلزاتی مثل آهن و آلومینیوم به مراتب بیشتر است، در قطعات الکترونیکی هم به صورت گسترده به کار می رود. به طوری که در کارگاه های متوسط و بزرگ قالکاری، بازیافت مس از ضایعات الکترونیکی یکی از مراحل اصلی بازیافت محسوب می شود.

درآمد از بازیافت ضایعات الکترونیکی

درآمد از بازیافت ضایعات الکترونیکی ؛ با این که ضایعات دارای مواد سمی می باشد اما می‌توان مواد باارزشی را نیز از آن‌ها بازیافت کرد. از تجزیه این مواد می‌توان به آهن، مس، آلومینیوم و حتی طلا و دیگر مواد دست‌یافت، موادی که بیش از 60 درصد این ضایعات را شامل می‌شود.در بسیاری از کشورها به ضایعات الکترونیکی به چشم یک زباله ارزشمند نگاه می‌شود به‌طوری که بسیاری از آن‌ها این ضایعات را به معدنی از طلا و آلومینیوم مشابه می‌دانند.
برای مثال بهتر است بدانید از یک معدن طلا از هر یک‌تن سنگ طلا بین 20 تا 30 گرم طلا یافت می‌شود ، حال‌آنکه از یک تن ضایعات تلفن همراه و قطعات کامپیوتری می‌توان 150 تا 300 گرم طلا به دست آورد. شگفتی بیشتر از این است که به خاطر مواد به‌کاررفته در این قطعات می‌توان پلاتین و نقره ، دو فلز ارزشمند دیگر را نیز استخراج کرد.

کاربرد بازیافت ضایعات الکترونیکی

کاربرد بازیافت ضایعات الکترونیکی اما بازیافت قطعات الکترونیکی می‌تواند علاوه بر این‌که محیط‌ زیست را نجات دهد سود سرشاری برای کشورها به وجود آورد اما سؤال این است که از این حجم عظیم ضایعات که به‌طور میانگین ضایعات 40 میلیون رایانه و موبایل است چطور می‌توان بهره برد تا به‌جای سوزاندن آن و تحمیل آلودگی به زمین و محیط‌زیست از آن صرفه اقتصادی برد.
سوزاندن ضایعات الکترونیکی یکی از روش‌های معمول در دنیاست که منجر به تولید دی اکسین بسیار سمی از نوع PBDF و PBDD شود و انتشار آن باعث آلایندگی فراوان در هوا و اثرات مخرب دیگر شود.
دفن ضایعات نیز از روش‌های دیگر است که در خاک‌های مخصوص دور از سکونت انسان دفن می‌شوند اما مطالعات نشان داده در محل‌های موردنظر مقادیر قابل توجهی سرب وارد شیرابه‌های محل دفن می‌شود و ازآنجا به آب‌های زیرزمینی و خاک نفوذ می‌کند و در طولانی‌مدت حتی در بهترین مکان‌ها نیز باعث نفوذ می‌شود.